Behandling av telefonnumre som persondata

Denne siden beskriver hvordan vi behandler telefonnumrene som er lagret her. Du finner mer informasjon som gjelder deg som bruker av denne tjenesten på siden Personvern og cookies.

På Hvem der? ligger det lagret mange tusen telefonnumre. En del av disse er til norske enkeltpersoner som bruker samme telefonnummer privat og i jobbsammenheng. Disse telefonnumrene regnes som persondata.

På denne siden finner du formålet for lagringen av disse numrene og hvordan vi behandler dem, samt hvilke tiltak vi har gjort for å minimere personvernkonsekvenene.

Beskrivelse av tjenesten

Hvem der? er en tjeneste hvor brukerne kan søke opp telefonnumre og se hvem som har ringt dem. Numrene som ligger i tjenesten blir lagt inn av brukerne selv, slik at her ligger det numre som ikke nødvendigvis ligger i andre katalogtjenester. Dette er også bakgrunnen til at tjenesten ble opprettet, fordi selgere ofte ringer fra ulistede numre.

Formålet med tjenesten er å gjøre tilgjengelig telefonnumrene telefonselgere og svindlere ringer fra. På denne måten kan den som blir oppringt alltid ta et aktivt valg om dette er et firma de ønsker å snakke med eller ikke.

Tjenesten skal bare inneholde numre som brukes i jobbsammenheng, altså numre som aktivt brukes til salg eller markedsføring på vegne av selskapet personen jobber for. Tjenesten skal ikke inneholde telefonnumre til privatpersoner som ikke bruker telefonnummeret i jobbsammenheng, og heller ikke inneholde navn på enkeltpersoner.

Formål for lagring av persondata

De eneste persondataene Hvem der? lagrer, er telefonnumre. De fleste telefonnumrene vi lagrer er til bedrifter eller brukt av svindelforsøk fra utlandet. Disse telefonnumrene er ikke regnet som persondata.

De telefonnumrene vi har lagret som kan regnes som persondata, er telefonnumre til selgere som bruker sin private telefon i jobben med salg. Når de ringer fra dette nummeret, representerer de firmaet de jobber for.

Formålet med å lagre disse persondataene, er å kunne gi brukerne av tjenesten svar på spørsmålet «Hvem er det som ringer meg nå?»

Behandlingsgrunnlag

Når vi lister ut telefonnumrene til selgere, vil det virke mot sin hensikt å be om samtykke. Om vi skulle gjøre det, vil vi ikke kunne drive tjenesten slik den er i dag.

Her er det en interessekonflikt mellom selger, som vil være anonym, og den som blir oppringt, som ønsker å vite hvem som ringer før hun tar telefonen.

Datatilsynet skriver om behandlingsgrunnlag:

«En virksomhet kan behandle personopplysninger dersom det er nødvendig for å vareta en berettiget interesse som veier tyngre enn hensynet til den enkeltes personvern.»

https://www.datatilsynet.no/rettigheter-og-plikter/virksomhetenes-plikter/behandlingsgrunnlag/veileder-om-behandlingsgrunnlag/?id=10831

1. Virksomhetens interesse

For Hvem der? er de nevnte telefonnumrene en sentral del av vårt register, og tjenesten vil være betydelig mindre nyttig uten dem.

Tjenesten er gratis å bruke. Derfor kommer det alle som misliker telefonsalg til gode at vi forsøker å samle flest mulige telefonnumre på ett sted.

2. Hensynet til personvernet

Telefonnumre er persondata, men regnes ikke som veldig sensitivt.

Vi kobler ikke sammen telefonnummeret med noen andre persondata, heller ikke navnet på personen, men det knyttes sammen med selskapet personen jobber for. Denne knytningen er vanligvis offentlig tilgjengelig allerede, bare ikke like enkel å finne andre steder som gjennom Hvem der?

Vi bruker ikke telefonnummeret videre i noen form for analyse av personene som står bak.

For dem som blir listet opp med sitt telefonnummer på Hvem der?, kan det ha den negative konsekvensen at dem de ringer til lar være å svare på anropet.

3. Tiltak for å minimere personvernkonsekvensene

Det er ikke adgang til å reservere seg mot behandlingen av persondataene. Hvis det var valgfritt å bli listet opp på Hvem der?, ville de fleste takket nei.

Hvis det er telefonnumre som er lagret ved en feil, fjerner vi det så snart vi får vite om det. Hvis en selger ber om å få nummeret sitt fjernet på tross av at det er bekreftet at hun jobber med salg og at firmaet som er listet opp er riktig, fjerner vi det ikke.

Det viktigste tiltaket vi har gjennomført for å minimere personvernkonsekvensene, er rett og slett å forsøke å samle inn så lite data som mulig. Vi kobler sammen telefonnummer og firmanavn, og ikke noe annet.

Annonse:

Vi trenger din hjelp!

Registrér nytt nummer

Hvem der? er avhengig av din hjelp. Har du blitt ringt opp av et nummer vi ikke har liggende inne, legg det inn nå!

Blokkér telefonselgerne

Last ned Android-app fra Google Play

Last ned iPhone-app fra App Store

Hvem der? har apper for Android og iPhone som blokkerer anrop fra selgere.

Hva er Hvem der?

Hvem der? er et oppslagsverk som hjelper forbrukere mot telefonsalg og andre uønskede anrop. Tjenesten er laget av Bjarte Aune Olsen.

Hvem der? ble startet i 2006 under navnet Telefonterror.no.

Her finner du mer informasjon om tjenesten.

Kundeservice

Chat med meg på Facebook

Send meg en e-post

Hvem der? er bare et hobbyprosjekt. Jeg svarer på alle henvendelser jeg får, men ikke regn med et svar samme dag.

Hvem der? het tidligere Telefonterror.no